Woonlastenonderzoek geeft inzicht in betaalbaarheid

17-12-2018

 

Ruim 250 klanten van Wetland Wonen hebben dit jaar voor het eerst meegedaan aan een woonlastenonderzoek. Hierin is onderzocht welke financiële lasten onze huurders hebben en waar ze op besparen. Een belangrijke conclusie is, dat we de komende jaren extra aandacht willen geven aan de betaalbaarheid van wonen.

 

Samen met huurdersvereniging Zwartewaterwiede en een aantal Drentse corporaties en huurdersorganisaties hebben we de woonlasten van onze klanten onderzocht. Woonlasten zijn de kosten die klanten hebben voor bijvoorbeeld de huur, energie, water en overige vaste lasten. Uit het onderzoek blijkt, dat er een kleine groep klanten is met een betaalbaarheidsrisico. Dat betekent dat voor hen de gemiddelde kosten van levensonderhoud en woonlasten hoger zijn dan hun inkomen.

 

We willen klanten met een betaalbaarheidsrisico helpen

In 2019 vernieuwen we ons huurprijzenbeleid. Daarin zullen we extra aandacht hebben voor de betaalbaarheid van het wonen. Ook gaan we kijken hoe we huurders kunnen helpen met besparen op energiekosten en andere lasten. We doen dat in overleg met de huurdersvereniging en de gemeenten. Verder kijken we welke maatregelen andere corporaties nemen, om daarvan te kunnen leren.

 

Onze resultaten zijn vergelijkbaar met die van andere corporaties

De Drentse partijen lieten in 2014 ook al onderzoek doen. Zij konden de resultaten van dit jaar dus vergelijken met eerder onderzoek. Daaruit blijkt bijvoorbeeld, dat er dit jaar minder klanten met een betaalbaarheidsrisico zijn dan vier jaar geleden. Wetland Wonen deed dit jaar voor het eerst mee. We kunnen de uitkomsten dus niet vergelijken met eerder onderzoek, maar wel met de andere deelnemende corporaties. Het blijkt dat onze resultaten aansluiten op die van de andere deelnemende corporaties.

 

Vijf deelnemers zijn beloond voor hun deelname

We hebben onder onze eigen deelnemende huurders vijf waardebonnen van € 50,- verloot. De winnaars hebben daarover inmiddels allemaal persoonlijk bericht ontvangen.