Wetland Wonen start bouw van 8 “zeer energiezuinige“ woningen Hasselt

11-5-2017

Afgelopen week is bouwbedrijf Knol uit Hasselt gestart met de bouw van 8 zeer duurzame en energiezuinige woningen in de wijk Santvoirt in Hasselt. In het ontwerp is rekening gehouden dat ze ‘levensloopbestendig’ zijn en als zodanig geschikt zijn om op hoge leeftijd erin te blijven wonen. Met deze investering loopt Wetland Wonen vooruit op de zogenaamde ‘BENG-norm’ van de overheid.

 

Deze voorgenomen energieprestatie-eis BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is een norm waaraan alle nieuwe gebouwen en dus ook woningen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen. In de praktijk betekent dit dat de isolatiewaarde van de woning verder verhoogd moet worden en het energiegebruik van de woninginstallatie verder omlaag. In de woningen komen geen gasaansluitingen; alles is elektrisch. Er mogen geen kieren aanwezig zijn, dus ook geen brievenklep en het glas wordt uitgevoerd in drie dubbel dik glas. Deze eisen gaan veel verder dan de huidige regelgeving en zijn substantieel kosten verhogend.

 

Installatiewerk d.m.v. stralingspanelen
Bijzonder is ook dat er geen CV verwarmingsradiatoren worden geplaatst maar dat er verwarming- en stralingspanelen worden geïnstalleerd. In elke ruimte komen deze elektrische panelen. Verder zal een boiler het warme water opwekken. De elektra ten behoeve van de woninginstallatie zal opgewekt worden middels 22 pv-panelen op het dak.

Uiteindelijk wil de overheid dat al de nieuwbouwwoningen zelf supporting zijn als het gaat om de energievraag. Dus ook de energie die nodig is voor overige apparaten. Dit kan nu nog niet bij deze woningen, de pv panelen wekken namelijk nog te weinig stroom op. Mocht in de toekomst er een beter systeem komen dan zijn de woningen voorbereid om de norm Nul op de Meter te halen.

 

Voor jonge gezinnen én zorg-ready
Samen met de buurt en de gemeente Zwartewaterland is goed gekeken naar de woningbehoefte in Hasselt. Dat is de reden dat deze woningen bedoeld zijn voor gezinnen met kinderen maar zijn zo ontworpen dat er tot op hoge leeftijd zelfstandig gewoond kan worden.

Henk Wittingen, ontwikkelingsmanager bij Wetland Wonen: ‘We noemen dat ‘levensloopbestendig’, en ’zorgready’ bouwen; in het ontwerp is rekening gehouden dat er achter de woning, op de begane grond, een zorgunit bijgeplaatst wordt. Deze wordt aan het bestaande huis gebouwd. In het ontwerp van de huizen is dus nu al rekening gehouden met de mogelijkheid een verbindingsdeur te plaatsen. Heeft een bewoner zorg nodig dan hoeft hij/zij niet meer naar de eerste verdieping ‘.

 

Laatste fase Herstructurering wijk Santvoirt

Met het bouwen van deze 8 woningen zal de laatste fase herstructurering van de wijk Santvoirt te Hasselt afgerond worden.

 

Planning
Verwacht wordt dat de oplevering nog einde dit jaar plaatsvindt. Belangstellenden kunnen de website van Wetland Wonen in de gaten houden en/of een mail sturen naar info@wetlandwonen.nl.