In ons '
Misschien kan, of wil je het onderhoud waar je wel verantwoordelijk voor bent, niet zelf doen. Voor een aantal reparaties die je anders zelf moet doen, kan je een
Hieronder lees je voor een aantal onderdelen tips voor het onderhoud en regels voor het aanpassen.
Deuren en kozijnen
Heeft de woning houten kozijnen of buitendeuren, dan worden deze eens per 7 a 8 jaar aan de buitenkant geschilderd. Dat doen wij voor jou.
Deuren en kozijnen in je huis moet je zelf schilderen in lichte kleuren. Je mag hiervoor zelf een lichte kleur kiezen die je mooi vindt.
Scharnieren, deurklinken, tochtstrips en ventilatieroosters mag je niet schilderen. Plak deze af voordat je gaat schilderen. Geverfd hang- en sluitwerk vervangen we op kosten van de vertrekkende huurder.
Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Maak houten kozijnen en deuren goed droog na het schoonmaken.
Vloer
Kies je voor een houten, parket of plavuizen vloer, vraag dit dan wel even bij ons aan. Je krijgt hiervoor bijna altijd toestemming, maar aan het leggen kunnen we wel eisen stellen. Die eisen hebben te maken met het voorkomen van geluidsoverlast, zo moet de ondervloer van hoogbouw een geluidsreductie hebben van 10dB. Maar ook met veiligheid.
Als je de huur opzegt moet je de vloer er ‘in principe’ weer uithalen, tenzij deze er nog goed uitziet en de volgende huurder de vloer wil overnemen. Meer informatie vind je op
Muren
De muren in je woning mag je zelf (laten) behangen. Scan-behang mag in een kleur naar keuze worden gesausd. Alle andere behangsoorten mag je niet schilderen. Het aanbrengen van sierpleister is niet toegestaan.
Boren in muren, vloeren en plafond
Wil je iets ophangen aan de muur of het plafond? Houd er dan rekening mee dat er leidingen door de muren en plafonds lopen. Boor bijvoorbeeld niet zomaar recht boven een stopcontact. Je kunt een leidingzoeker gebruiken om eerst te kijken of er leidingen in de muur zitten.
Houd ook rekening met het materiaal waarin je boort. Voor beton heb je een klopboormachine nodig. Aan gipswanden kan je geen loodzware dingen hangen. Gebruik de juiste soort pluggen. Voor elk soort ondergrond heb je een ander soort plug nodig. Je kunt dit navragen bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.
Je mag niet boren in kunststofkozijnen of in vloeren. Schroef spanlatten voor vloerbedekking dus niet vast, maar verlijm ze. Eventuele schade, aan bijvoorbeeld leidingen, brengen wij bij jou in rekening.
Gas- en elektrische installaties
Zelf sleutelen aan gasleidingen en elektrische installaties is niet toegestaan! Wil je graag iets aan een installatie veranderen? Vraag dan een erkend installateur.
Kook je op gas? Zorg er dan voor dat je de gasslang regelmatig op scheurtjes controleert. Vervang de gasslang bovendien eens in de vijf jaar. Dit kan je zelf doen.
Badkamer en toilet
Maak de voegen in het tegelwerk schoon met ‘vriendelijke’ schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep. Door agressieve middelen worden de voegen minder waterafstotend. Gebruik geen antikalk middelen. Laat een vaatwastablet langere tijd in de toiletpot hangen. Dan vermindert de kalkaanslag sterk.
Keuken
Het aanrechtblad is niet hittebestendig. Zorg dat je altijd gebruik maakt van een onderzetter.
Keukenapparatuur
Als je een keukenapparaat wil plaatsen moet je zelf regelen dat dit vakkundig gebeurt. En ook dat de leidingen daarop worden aangepast. Voor een afwasmachine heb je een kraan en een afvoer nodig; voor elektrisch koken een stopcontact. Misschien moet je het aantal groepen in de meterkast laten uitbreiden.
Afzuigkap
Als de woning mechanische ventilatie heeft, is niet elke afzuigkap geschikt. Zit de ventilatiebox op zolder, dan kan je alleen een motorloze afzuigkap of een recirculatie afzuigkap gebruiken.
Apparaten in huis
Wasmachine
Plaats een wasmachine niet tegen muren die grenzen aan woon- of slaapvertrekken van de buren. Wij adviseren je om rubberen tegels onder je wasmachine te leggen. Zo beperk je de overlast.
Stereo-installatie
Als je boxen plaatst voor je stereoapparatuur, denk dan aan je buren. Leg onder de boxen die je op de vloer zet stukjes schuimrubber. Hang de boxen eventueel op aan trillingsvrije beugels. Hiermee voorkom je overlast.
Zonwering of schotelantenne
Hiervoor moet je ons vooraf om toestemming vragen. Als wij akkoord gaan stellen wij enkele voorwaarden aan de bevestiging. Dit is belangrijk om schade aan de gevel te voorkomen. Kijk voor meer informatie op
De tuin
Bouwwerken in de tuin
Voor het plaatsen van een schuur, tuinhuis, serre, aanbouw of overkapping heb je vooraf onze toestemming nodig. We kunnen daarbij voorwaarden stellen. Soms moet ook de gemeente akkoord gaan. Meer informatie vind je op
Klimplanten
Laat geen klimplanten langs de gevels groeien. De planten ‘vreten’ zich in het voeg- en houtwerk waardoor dit wordt beschadigd.
Erfafscheidingen
Voor erfafscheidingen gelden maximale hoogtes. Een schutting of heg om de achtertuin mag maximaal 2 meter hoog zijn. Een hek of heg rond de voortuin mag niet hoger zijn dan 1 meter. Op plaatsen waar gevaarlijke situaties voor het verkeer kunnen ontstaan, mag de erfafscheiding niet hoger zijn dan 30 centimeter.
Kleine bomen worden groot
Kleine planten en bomen kunnen in de loop der jaren vaak erg groot worden. Houd daarom bij het planten alvast rekening met de toekomst. Snoei bomen en planten regelmatig zodat de buren geen last krijgen van overhangende takken.
Bomen kappen
Als je bomen in je tuin wilt kappen moet je bij de gemeente een kapvergunning aanvragen.
Achterpad / brandgang / steeg
De woning zelf verbouwen
Natuurlijk richt je de woning in naar eigen smaak. Maar misschien wil je op eigen kosten een andere keuken, muren wegbreken of een aanbouw plaatsen.
Blijvende veranderingen in de woning en veranderingen aan de buitenkant van de woning moet je altijd vooraf bij ons aanvragen via het ‘