Over Wetland Wonen Nieuws & publicaties Laatste nieuws Wetland Wonen heeft woningen aan de Oranjestraat, Trompstraat en Prinses Marijkestraat in Genemuiden verduurzaamd

Wetland Wonen heeft woningen aan de Oranjestraat, Trompstraat en Prinses Marijkestraat in Genemuiden verduurzaamd

Leestijd: 3 min

Bewoners van de Oranjestraat, Trompstraat en Prinses Marijkestraat in Genemuiden die een woning van ons huren zitten er warmpjes bij deze feestdagen. Wij zijn klaar met het verduurzamen en verbeteren van 15 woningen in deze straten. Hierdoor maken de woningen een sprong naar energielabel A++.

“De woningen zijn weer klaar voor te toekomst. Zo zorgen we ervoor dat het voor onze huurders (nog) fijner is om hier te wonen. Hoeven onze huurders minder energie te verbruiken. En dragen we bij aan een beter klimaat”, zegt Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen.

Energie besparen door isolatie en installaties

Om het energieverbruik in de woningen te verminderen en het comfort voor de bewoners te verhogen is de isolatie van de woningen flink verbeterd. De woningen aan de Prinses Marijkestraat en Trompstraat hebben zelfs een compleet nieuwe, goed geïsoleerde buitengevel.

Daarnaast zijn er verschillende installaties in de woningen aangebracht. Zo hebben de woningen een mechanisch ventilatiesysteem. Zorgt een hybride warmtepomp voor het verwarmen van de woningen. En bovendien heeft iedere woning zonnepanelen op het dak die een belangrijk deel van het elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen.

De huizen zijn nog niet volledig van het gas af. Op de koudere dagen van het jaar zal de cv-ketel nog moeten bijspringen voor het verwarmen van de woning. Toch zal het aardgasverbruik waarschijnlijk met zo’n 60% afnemen.

Regenwaterschuttingen

De bodem in deze wijk geeft overlast bij droogte en hevige regen. Daarom zijn er tussen de tuinen regenwaterschuttingen geplaatst. Een regenwaterschutting vangt regenwater op en doet tegelijkertijd dienst als schutting. Daarmee ontlasten we het riool tijdens hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kunnen de bewoners dan weer gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin. Dat bespaart weer op het drinkwater.

Renovatie

Naast verduurzaming zijn de woningen gerenoveerd. Het asbest is verwijderd. Sommige huurders hebben een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet gekregen. Het voeg- en metselwerk van de woningen in de Oranjestraat is het hersteld. Kozijnen zijn vervangen. En er is geschilderd. Zo zien de woningen er als nieuw uit. Ook dat is fijner wonen.

Samenwerking

In dit project hebben we nauw samengewerkt met Salverda Bouw, Schildersbedrijf SW, Boer en van Veen Installateurs, DIB Geveltechniek, Rc Panels en onze huurders. We zijn trots op deze mooie samenwerking met een prachtig eindresultaat.

We begrijpen dat we veel hebben gevraagd van de bewoners tijdens de uitvoering. Op dinsdag 20 december hebben we de bewoners daarom persoonlijk een presentje gebracht om ze te bedanken voor hun medewerking en begrip tijdens de werkzaamheden.

Verduurzamen van andere woningen van Wetland Wonen 

We gaan de komende tijd nog meer woningen verduurzamen. Fijn en betaalbaar wonen staan bij ons voorop. Ons doel is om in 2030 een gemiddeld energielabel A te hebben voor onze woningen. Daarom werken we de komende jaren verder aan het verduurzamen van bestaande woningen. In 2023 gaan we aan de slag in Belt-Schutsloot, Blokzijl, Genemuiden en Hasselt. De bewoners krijgen hierover op tijd van ons een bericht.

Binnenlanden-West

We willen al onze woningen in de wijk Binnenlanden-West verbeteren en verduurzamen. Uit het onderzoek naar de fundering van deze woningen is gekomen dat het plan dat we hiervoor klaar hadden aangepast moet worden. Op dit moment kunnen we nog niet alle woningen in deze wijk verduurzamen. Door het verduurzamen wordt een woning namelijk zwaarder. De fundering van een aantal woningen kan dit niet aan. De fundering van die woningen wordt in de gaten gehouden, zodat we hier een nieuw plan voor kunnen maken.