Huiszwaluwtillen in Sint Jansklooster

Publicatiedatum: 29-03-2021

De 19 woningen van Wetland Wonen aan de Monnikenweg, Bonkenhaveweg en van Isselmudenstraat staan al enige tijd leeg. Binnenkort wil de woningcorporatie deze woningen slopen om hier in de toekomst nieuwe huizen te kunnen bouwen. Om de woningen te mogen slopen heeft Wetland Wonen enkele maatregelen genomen op last van de wet natuurbescherming.

Huisvesting voor de huiszwaluw

In en aan de te slopen woningen zijn veel nesten van de huiszwaluw aangetroffen. Dit zijn beschermde dieren. Voordat Wetland Wonen de woningen mag slopen moet de corporatie deze dieren de gelegenheid geven om elders een nest of verblijfplaats te vinden. In samenspraak met Provincie Overijssel, gemeente Steenwijkerland, Ecogroen en Vitens zijn zwaluwtillen geplaatst.

Zwaluwtillen

Op vier locaties in en rond Sint Jansklooster zijn zwaluwtillen geplaatst. Deze tillen zijn geschikt voor ongeveer 160 huiszwaluwnesten. Om de zwaluwen te helpen zijn aan elke zwaluwtil een aantal kunstnesten aangebracht waar de vogels direct gebruik van kunnen maken. De zwaluwen overwinteren op dit moment nog in warmere oorden, maar zodra de temperatuur weer wat oploopt worden de eerste bewoners van de zwaluwtillen in Sint Jansklooster verwacht.

De zwaluwtillen zijn geplaatst op openbaar terrein aan de van Isselmudenstraat, de Omloop, het evenemententerrein en op het eigen terrein van Vitens in Sint Jansklooster. Rond de voet van de zwaluwtillen wordt laagblijvende begroeiing geplaatst.


De rode sterretjes tonen de vier locaties van de zwaluwtillen. Rood omlijnd is het terrein van de te slopen woningen.

Zwaluwtil bij de Omloop Zwaluwtil bij de van Isselmudenstraat Zwaluwtil op het terrein van Vitens aan de Kloosterweg
De geplaatste zwaluwtillen aan de de Omloop, van Isselmudenstraat en op het eigen terrein van Vitens aan de Kloosterweg.

Deel deze pagina

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden