Geen objecten gevonden

Hoe is het om je huis te laten verduurzamen? Lees de ervaring van een bewoner

Publicatiedatum: 15-06-2022

Het verduurzamen en renoveren van een woning is een hele operatie met werkzaamheden die door huurders best als ingrijpend worden ervaren. We vragen bijvoorbeeld de huurders hun zolder leeg te halen, zodat we het dak van binnenuit kunnen isoleren. Dat kan een flinke klus zijn. We proberen de mensen zo goed mogelijk mee te nemen in het proces. We informeren ze over de planning en werkzaamheden. Helpen mensen die vanwege medische redenen niet thuis kunnen wonen tijdens de werkzaamheden aan een tijdelijke woonruimte. Of we helpen met praktische dingen, zoals het verplaatsen van spullen als mensen dat zelf niet kunnen. Dit doen we samen met de bedrijven die het werk namens ons uitvoeren.

Ervaring van een bewoner

Hoe is het voor de bewoners om het huis te laten verbeteren en verduurzamen? Williene Oostbeek, bewonersbegeleider vanuit Salverda Bouw, heeft gesproken met meneer Schuurman (91 jaar). Hij woont in één van de seniorenwoningen in Giethoorn die recent is verduurzaamd. Hieronder leest u hoe hij de voorbereiding, uitvoering en afronding van de werkzaamheden heeft ervaren.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden
 

1. Hoe heeft u de planning en de informatie gedurende het project ervaren?
Door middel van de brieven en de planning die wij vroegtijdig hebben ontvangen wist ik waar ik aan toe was. De planning van de bouw was duidelijk, dat is voor mij als huurder heel prettig.

2. Hoe heeft u het ervaren dat u tijdens de werkzaamheden gewoon in uw woning bleef wonen?
Ik heb dit als pittig ervaren, ook omdat ik de heb gekozen om mijn keuken en badkamer te laten vernieuwen. Hierdoor had ik tijdelijk geen beschikking over het sanitair in mijn eigen woning. Wel heeft Wetland Wonen een rustwoning beschikbaar gesteld om hier te kunnen douchen, maar toch is het altijd het meest fijn om in je eigen woning te zijn. Ook zijn de werkzaamheden in mijn woning uitgevoerd in het najaar. Hierdoor is het schilderwerk uitgesteld tot het voorjaar. Vaak geeft het een fijn gevoel als alles direct afgerond kan worden. Dan ben je er vanaf. Maar helaas was dat vanwege het weer geen optie.

3. Hoe vindt u de werkzaamheden die we uitvoeren tijdens het project?
Het heeft zowel meerwaarde voor de woning als voor mezelf. De zolder is nu netjes afgewerkt met witte platen. Dit had ik eerder niet. De woning is beter geïsoleerd en alles zit inmiddels weer strak in de lak. Nu de werkzaamheden in mijn woning zijn afgerond ervaar ik meer comfort in de woning. Ook heb ik nu een mooie nieuwe keuken en badkamer, waar ik erg blij mee ben.

4. Hoe ervaart u een aanspreekpunt vanuit Salverda Bouw in het project?
Een vast aanspreekpunt werkt erg prettig. Het geeft meer rust en overzicht. Zodra ik op- of aanmerkingen had wist ik dat ik bij iemand terecht kon. Er werd geluisterd naar mij. Soms had ik wel eens het gevoel gehad dat de oplossing iets langer op zich liet wachten. Maar je moet ook in acht houden dat er meerdere bewoners binnen het project zijn, dus dat je af en toe geduld moet hebben.

5. Hoe heeft u het ervaren dat wij een rustwoning hebben ingericht waar u gebruik van kunt maken tijdens het project?
Het is harstikke fijn dat er een rustwoning beschikbaar werd gesteld. Ik heb hier veel gebruik van gemaakt toen bij mij de badkamer werd vernieuwd. En we hebben hier veel tijd doorgebracht met buurtbewoners tijdens het koffiemoment dat één keer per maand werd georganiseerd. Het enige wat ik miste in de rustwoning is een oven of magnetron, aangezien mijn keuken werd vernieuwd en ik hierdoor elders moest eten. Het was prettig geweest als ik ook in de rustwoning kon eten.

6. Vanuit Salverda Bouw en Wetland Wonen hebben wij koffiemomentjes georganiseerd en tijdens de feestdagen ontving u een presentje. Wat vond u hiervan?
De koffiemomentjes heb ik als erg prettig ervaren, omdat hierdoor de lijntjes heel kort waren. Er was altijd een aanspreekpunt van Wetland Wonen en Salverda Bouw aanwezig, waar wij makkelijk terecht konden met onze vragen. Ook merk je dat er veel bewoners uit te buurt aanwezig waren. Soms mis ik dit wel eens om gezellig met een buurman of buurvrouw koffie te drinken. Leuk dat het tijdens zo’n verbouwing wel gebeurt. Ook heb ik de presentjes als erg leuk ervaren. Het is toch een fijn gebaar.

Na de werkzaamheden

1. De werkzaamheden zijn afgerond. Hoe kijkt u hier op terug?
Als ik nu terug kijk op het project heb ik het als goed ervaren. Salverda Bouw en hun onderaannemers hebben hard hun best gedaan. Ik houd van netheid en orde. Daarom stond ik stiekem vaak zelf al met de bezem in de hand voordat hun vaklieden de kans kregen om op te ruimen. Hier was Ben (de bouwopruimer) het niet altijd mee eens, maar hij kon het zeker wel waarderen. Verder is het natuurlijk niet niks een verbouwing. Maar uiteindelijk zijn we er goed doorheen gekomen!

2. Hoe vindt u het eind resultaat?
Netjes! Ik ben erg tevreden met de netheid en de afwerking. Ook vind ik de nieuwe kleur op de buitenmuren erg leuk. Het geeft een fris aangezicht.

3. Zijn er nog dingen waarvan u zegt, hier moeten Salverda Bouw of Wetland Wonen op letten voor volgende projecten? Of vindt u dat er dingen anders hadden gekund tijdens het project?
Ik vind het erg jammer dat wij geen kunststof kozijnen hebben gekregen en dat er niks aan de isolatie van de berging is gedaan. Voor Wetland Wonen is een berging geen verblijfsruimte, maar voor mij en voor meerdere buurtbewoners is het meer dan een berging. Wij maken hier erg veel gebruik van, omdat hij vanuit de keuken te bereiken is. Daarom had ik graag gezien dat ook onze berging geïsoleerd zou worden.  

Deel deze pagina