Aanleg Bijenbuffet Genemuiden op Nationale zaaidag

Publicatiedatum: 23-04-2021

22 april was het Nationale Zaaidag en is heel Nederland gaan zaaien voor belangrijke bestuivende insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Die hebben het namelijk moeilijk door eentonigheid in het landschap en het gebruik van pesticiden. En dat terwijl ze onmisbaar zijn in onze voedselketen: meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten. Hoog tijd om ze een handje te helpen dus.

Genemuiden doet ook mee en heeft een heus bijenbuffet aangelegd (locatie doorsteek Koppel / Fluitekruid). Samen met kinderen van de Eben-Haƫzerschool is er vlakbij de school 200m2 ingezaaid met bloemzaad. Naast het zaaien heeft bioloog Sina Bohm voorlichting gegeven waarom bijen en andere insecten nou zo belangrijk is. Zij is promovenda aan de Wageningen Universiteit en werkt als conservator bij Het Levend Archief waar zij de zadencollectie beheert.
De aftrap van het zaaifestijn begon in de ochtend met Maarten Slingerland, wethouder Gemeente Zwartewaterland. Hij strooide samen met een aantal kinderen het eerste zakje bloemzaad uit.

Op het menu van het bijenbuffet staat een bloemzaadmengsel met wel 39 verschillende eenjarige en meerjarige bloemen en planten. Met behulp van Wageningen Universiteit, Het Levend Archief en Cruydt-hoeck is dit natuurvriendelijk geteelde mengsel samengesteld en helemaal afgestemd op de Nederlandse flora. Daar gaan de bijen en andere bestuivers binnenkort heerlijk van snoepen. En de buurt gaat genieten van een hoop gezoem en een prachtige bloemenzee.

Het bijenbuffet is een initiatief van voormalig inwoner van Genemuiden Joost van Beek en in samenwerking met The Pollinators en gemeente Zwartewaterland gerealiseerd. Dankzij giften van bedrijven uit Genemuiden kwam het benodigde geld bij elkaar.

Deel deze pagina

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden