Beloonde initiatieven uit WIKA Fonds

Wetland Wonen is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met het WIKA Fonds (Wetland Wonen In de Kern Aanwezig) willen we inwoners van ons werkgebied stimuleren mee te denken en werken aan leefbaarheid in de buurt. Sinds de introductie van het leefbaarheidsfonds in december 2010 heeft het WIKA Fonds al succesvol bijgedragen aan vele projecten, zoals:

Spiekerdorp Wanneperveen 2018

Van 9 tot en met 12 mei 2018 werd er een kinderevenement voor de jeugd van 7 tot en met 14 jaar gehouden. Naast deelnemers uit Wanneperveen werd ook deelgenomen door jongeren uit Belt Schutsloot en Giethoorn. In totaal deden tachtig kinderen mee. Zij mochten hun eigen hut ontwerpen en bouwen. Voor dit meerdaagse evenement heeft het WIKA Fonds bijgedragen in de vorm van een geluidsinstallatie ter waarde van 1.500 euro. De installatie is ook beschikbaar voor andere verenigingen in Wanneperveen.

 

Project Weeshuis aan het Water Blokzijl

Project Weeshuis aan het Water

Educatief project om jeugd ( 8 tot 12 jaar) op een speelse manier kennis te laten maken met de geschiedenis van Blokzijl, met name die van het voormalige weeshuis en de wezen. Met het project wil het Gildenhuys de drempel voor kinderen verlagen om het museum te bezoeken en ze te laten ervaren hoe het vroeger was om als weeskind te leven. Het programma bestaat uit een bezoek aan het museum en een speurtocht door Blokzijl. De kinderen treden in de voetsporen van de twee weeskinderen Walter en zijn zusje Margje. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Wouter Stael . Een jongen die in de achttiende eeuw in het weeshuis woonde.

 

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland. Het project is onder meer gesubsidieerd en gesponsord door de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel.

 

Vlasschuur Vollenhove

Vlasschuur Vollenhove

In Vollenhove is een burgerinitiatief ontstaan die het verval van de voormalige vlasschuur aan de Flevoweg in Vollenhove bij de gemeente heeft aangekaart. Door de inspanning van diverse mensen en de gemeente is er budget gevonden om de zestig jaar oude vlasschuur op te knappen. Gemeente Steenwijkerland (eigenaar van de vlasschuur) en Provincie Overijssel investeerden fors in een rigoureuze renovatie om het monumentale pand te behouden voor de toekomst. Vanuit het wika-fonds is het materiaal voor het elektra van het pand gefinancierd. De vlasschuur heeft ook een maatschappelijke functie. Het enorme gebouw is al tientallen jaren een werkplek, opslag- en ontmoetingsplaats voor de VVVV (Vereniging Voor Vollenhoofse Volksvermaken)en diverse wagenbouwers van het Corso Vollenhove.

Rijplaten peuterspeelzaal Vollenhove

Rijplaten peuterspeelzaal Vollenhove

Peuterspeelzaal De Grutterij aan de Wheeme in Vollenhove diende een aanvraag in voor financiële ondersteuning voor het aanschaffen van rijplaten voor bij de ingang van het gebouw. De hoge dorpels van het gebouw maakten het de peuters moeilijk om naar binnen en buiten te gaan en om het buitenspeelgoed op te ruimen in de opbergruimte. In de nazomer van 2012 zorgde Wetland Wonen voor de levering en de montage van twee rijplaten. 

Boombank Visschersstraat Vollenhove

Boombank Visschersstraat Vollenhove

Aan de Visschersstraat in Vollenhove realiseerden buurtbewoners een boombank met financiële ondersteuning uit het wika-fonds. De initiatiefnemers zorgden zelf voor het materiaal en het in elkaar zetten van de boombank. Het bankje wordt veelvuldig gebruikt door buurtbewoners die een praatje willen maken, maar ook door bezoekers van de bibliotheek. Doordat het aan de fietsroute naar Marknesse staat kunnen ook fietsers van de bank gebruik maken om even uit te rusten. 

‘Doe-beleef-wandelpad’ kinderboerderij De Taghof Genemuiden

‘Doe-beleef-wandelpad’ kinderboerderij De Taghof Genemuiden

Zomer 2012 realiseerden vrijwilligers van kinderboerderij De Taghof in Genemuiden een ‘Doe-beleef-wandelpad’ door de weides van de kinderboerderij voor kinderen, volwassenen en minder validen. Onder de vrijwilligers het personeel van bestratingsbedrijf Hoekman-Bekendam. Het pad maakt voor zowel kinderen als volwassenen de afstand tussen mens en dier kleiner. Ook mensen uit de Meente en van de woonvoorzieningen van Philadelpia en Adullam maken dankbaar gebruik van het pad. Het ‘Doe-beleef-wandelpad’ maakt deel uit van een herinrichting van het terrein van De Taghof. Hierbij werd het terrein uitgebreid en een pad door de weides aangelegd met speeltoestellen. De aanleg werd mogelijk gemaakt door inzet van vele vrijwilligers met bijdragen uit het bedrijfsleven (financieel en menskracht en/of machines) en een bijdrage uit het wika-fonds.

Nieuwe picknickbanken in Dwarsgracht

Nieuwe picknickbanken in Dwarsgracht

Voorjaar 2012 realiseerden inwoners van Dwarsgracht een gezellige ontmoetingsplaats met picknickbankjes op een van de markante plekken van Dwarsgracht. In het levendige dorp zijn veel betrokken inwoners die zich graag inzetten voor de leefbaarheid. Een plaatselijke ondernemer realiseerde de picknickbankjes die door buurtbewoners in elkaar werden gezet, vervoerd per boot en geplaatst. De kosten werden betaald uit het Wika-fonds van Wetland Wonen. Zowel de 50.000 toeristen die er jaarlijks passeren, als de bewoners van Dwarsgracht die er graag een ommetje maken, kunnen van het unieke plekje genieten op een van de nieuwe picknickbankjes.

Buitenverlichting in Zwartsluis

Buitenverlichting in Zwartsluis

Voor kerst 2011 heeft Wetland Wonen uit het wika-fonds buitenverlichting vergoed aan Buurtvereniging Moerasvogel in Zwartsluis. De actieve buurtvereniging brengt leden uit een gehele wijk met verschillende activiteiten bij elkaar. Zij gebruikt de verlichting voor hun winterse buitenactiviteiten zoals de grote kerstboom en verlichting van de koek-en-zopietent bij de natuurijsbaan. 

Beweegtuin bij Nieuw Clarenberg Vollenhove

Beweegtuin bij Nieuw Clarenberg Vollenhove

In het najaar van 2011 realiseerde de gemeente Steenwijkerland bij het woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove een beweegtuin voor ouderen en een trimparcours rond de sportvelden. De belangenvereniging Vollenhove-stad verzocht de gemeente om een trimparcours voor jong en oud. Vanuit o.a. Zorgcentrum Nieuw Clarenberg werden de wensen uitgesproken voor de aanleg van een beweegtuin voor ouderen. De gemeente koppelde beide initiatieven en realiseerde de beweegtuin naast de jeu-de-boules baan. De beweegtuin met diverse toestellen is ook start- of eindpunt van het trimparcours dat rondom de sportvelden is aangelegd. Zowel de gemeente, belangenvereniging Vollenhove-stad als verschillende fondsen, waaronder het wika-fonds konden financieel bijdragen aan de aanleg.

Speelattributen wooncentrum De Meente Genemuiden

Speelattributen wooncentrum De Meente Genemuiden

In Genemuiden heeft het wika-fonds bijgedragen aan een speelhoek voor jonge bezoekers in de hal van woonzorgcentrum De Meente. Zorggroep IJsselheem initieerde dit om het bezoek aan de bewoners van De Meente te bevorderen. Wanneer (klein)kinderen het naar hun zin hebben tijdens een bezoekje aan hun grootouders zullen zij vaker geneigd zijn te komen. Halverwege 2012 werd de speelhoek ingericht met een verplaatsbaar houten speelhuis, een tafel met krukjes, tv-meubel met tv en dvd-speler, dvd’s en divers speelgoed, leesboekjes en puzzels.

Speeltoestellen in Hasselt en Vollenhove

Speeltoestellen in Hasselt en Vollenhove

Twee initiatieven van ouders en buurtbewoners voor het plaatsen en/of vervangen van speeltoestellen in de buurt. Op het groene pleintje bij de Frederik van Blankenheimstraat / Rudolf van Diepholtstraat in Vollenhove waren de speeltoestellen aan vervanging toe. Ouders uit de buurt namen het initiatief voor vernieuwing. Het resultaat is een nieuwe klim/klautertoren met enkele losse speeltoestellen.

Aan de Sportlaan in Hasselt is op initiatief van buurtbewoners het speelplaatsje volledig vernieuwd. Nieuwe bestrating, speeltoestellen met zachte tegels en paaltjes rondom maken het geheel een frisse aanblik en een leuke plek voor de kinderen om te spelen.

Beide projecten zijn gerealiseerd door de gemeente met een financiële bijdrage uit het wika-fonds.

Internetproject Nieuw Clarenberg Vollenhove

Internetproject Nieuw Clarenberg Vollenhove

In Vollenhove hebben bewoners van woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg toegang tot de gehele wereld door de financiële ondersteuning uit het wika-fonds. In het woonzorgcentrum is in 2011 een computerhoek ingericht met drie computers en een printer en vrije toegang tot internet. De computers kunnen zowel door bewoners van het woonzorgcentrum als omwonenden gebruikt worden. Het computerproject is mede mogelijk gemaakt door HS Computers uit Vollenhove.

Foto-expositie Vierhoek Blokzijl

Foto-expositie Vierhoek Blokzijl

Voorjaar 2011 realiseerden inwoners van Blokzijl een uitgebreide foto-expositie met ondersteuning uit het wika-fonds van Wetland Wonen. De expositie met onder andere foto’s van Blokzijl en omgeving is onder andere geïnitieerd door beeldend kunstenaar Henny Slokker uit Blokzijl. De bewoners van De Vierhoek zijn erg blij met deze verfraaiing van de Vierhoek en de levendigheid die het bezoek van buitenaf meebrengt. Elk jaar kunnen afbeeldingen als wisselexpositie vernieuwd worden. Zomer 2012 werden de natuurfoto’s van Henny Slokker vervangen door exotische portretfoto’s van Annemieke Slokker, gemaakt in Azië en Afrika. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur.