
Overlast melden
Het is belangrijk dat je je thuis en veilig voelt in je woning. Daarom is het fijn als je rekening houdt met elkaar. Hoor je je buren af en toe? Dat hoort erbij, dit zijn leef geluiden. Er zijn situaties waarin irritaties ontstaan door bijvoorbeeld geluidsoverlast, stankoverlast, vuiloverlast, pesterijen of een slecht onderhouden tuin.
Hieronder lees je wat je kunt doen om deze overlast te stoppen.
Stap
Praat met je buur
Het kan zijn dat je buren zich niet van de overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kan je een heleboel ergernis oplossen. We adviseren daarom altijd om eerst zelf te gaan praten met degene van wie je overlast hebt.
Wil je met je buren praten, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Dan hebben we de volgende tips voor je:
- Maak een afspraak en neem de tijd;
- Kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die je ervaart;
- Denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze;
- Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar.
Stap
Vraag hulp aan buurtbemiddeling
Heb je met je buur gesproken over de overlast die je ervaart, maar lukt het niet om het probleem samen op te lossen? Dan kan je buurtbemiddeling inschakelen.
Stap
Schrijf de overlast op
Het is belangrijk dat je voldoende voorbeelden hebt van de overlast. Houd bij wanneer je de overlast ervaart, hoe lang het duurt en hoe erg het is. Zo bouw je een dossier op. Dat hebben we nodig om maatregelen te kunnen nemen.
Bij geluidsoverlast is het verstandig ook de politie te bellen. Dat kan op telefoonnummer 0900-8844. Vraag de politie iets te doen aan de overlast en ook om een notitie te maken. Dat helpt om een dossier te maken.
Stap
Meld de overlast bij ons
Helpt een gesprek met je buren niet? En kan buurtbemiddeling het ook niet oplossen? Dan kan je de overlast bij ons melden.
Het is belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk uitlegt:
- om wat voor soort overlast het gaat;
- hoe vaak het gebeurt en hoe lang het duurt;
- wat je zelf hebt gedaan om het op te lossen.