Overlast melden

Het is belangrijk dat je je thuis en veilig voelt in je woning. Daarom is het fijn als je rekening houdt met elkaar. Hoor je je buren af en toe? Dat hoort erbij, dit zijn leef geluiden. Als je dichtbij elkaar woont kunnen spanningen en irritaties ontstaan. Bijvoorbeeld over de parkeerplek voor de deur, onkruid op de stoep, honden geblaf, afval in de tuin of het geluidsniveau van muziek. 

Hieronder lees je wat je kunt doen om deze overlast te stoppen. 
Voordat je de overlast bij ons gaat melden, moet je deze stappen doorlopen.
Is de veroorzaker van de overlast geen huurder van ons? Of komt de oorzaak van buitenaf? Dan kunnen wij helaas geen actie ondernemen. Je kunt in dat geval stap 1, 2 en 3 inzetten. Ervaar je daarna nog steeds overlast, dan kan je dit melden bij de gemeente.

Stap

1

Praat met je buur

Het kan zijn dat je buren zich niet van de overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kan je een heleboel ergernis oplossen. Ga daarom altijd eerst zelf praten met degene van wie je overlast hebt. Probeer dan samen afspraken te maken.

Wil je met je buren praten, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Dan hebben we de volgende tips voor je:

  • Maak een afspraak en neem de tijd;
  • Kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die je ervaart;
  • Denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze;
  • Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar.

Stap

2

Vraag hulp aan buurtbemiddeling

Heb je met je buur gesproken over de overlast die je ervaart, maar lukt het niet om het probleem samen op te lossen? Schakel dan de hulp in van buurtbemiddeling.

Youtube thumbnail
Buurtbemiddeling Steenwijkerland
Buurtbemiddeling Zwolle

Op dit moment is er nog geen buurtbemiddeling in Zwartewaterland. Woont u in Zwartewaterland, dan kunt u deze stap overslaan.

Stap

3

Schrijf de overlast op

Het is belangrijk dat je voldoende voorbeelden hebt van de overlast. Houd bij wanneer je de overlast ervaart, hoe lang het duurt en hoe erg het is. Zo bouw je een dossier op. Dat hebben we nodig om maatregelen te kunnen nemen. 

Bij geluidsoverlast is het verstandig ook de politie te bellen. Dat kan op telefoonnummer 0900-8844. Vraag de politie iets te doen aan de overlast en ook om een notitie te maken. Dat helpt om een dossier te maken.

Stap

4

Meld de overlast bij ons of de gemeente

Helpt een gesprek met je buren niet? En kan buurtbemiddeling het ook niet oplossen? Gaat het om een huurder van ons, dan kan je de overlast bij ons melden. Is de veroorzaker van de overlast geen huurder van ons? Of komt de oorzaak van buitenaf? Dan kunnen wij helaas geen actie ondernemen. Je kunt in dat geval je probleem melden bij de gemeente.

Het is belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk uitlegt:

  • om wat voor soort overlast het gaat;
  • hoe vaak het gebeurt en hoe lang het duurt;
  • wat je zelf hebt gedaan om het op te lossen.
Overlast melden