Hoe werkt het?

Wij verhuren sociale huurwoningen en garages in de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Ons aanbod staat op De Woningzoeker. Op deze website bieden ook andere woningcorporaties in de regio hun huur- en koopwoningen aan.

 

Een sociale huurwoning in 5 stappen

1. Inschrijven of inloggen als woningzoekende

Inschrijven

Ben je 18 jaar of ouder en nu of in de toekomst op zoek naar een sociale huurwoning in gemeente Steenwijkerland, Zwartewaterland of Zwolle? Dan kan je je binnen tien minuten inschrijven op De Woningzoeker.

Je hebt de gegevens over het verzamelinkomen van alle bewoners die 18 jaar of ouder zijn nodig voor je inschrijving.

Inschrijven kost het eerste jaar €10,00. Je inschrijving kan elk jaar worden verlengd. Dit kost € 5,00 per jaar.

Inschrijven als woningzoekende

Inloggen

Als je al ingeschreven staat als woningzoekende kan je inloggen op De Woningzoeker.
Na de inlog kan je eventueel je gegevens wijzigen. Het is belangrijk dat je gegevens kloppen.

Inloggen op De Woningzoeker


2. Stel je zoekprofiel en tipbericht in

Beschikbare woningen van Wetland Wonen zijn vier dagen zichtbaar op De Woningzoeker. In deze tijd moet je zelf reageren op de woning, wanneer je deze wilt huren.

Wil je een e-mail ontvangen met beschikbare woningen die aan je wensen voldoen? Maak dan een zoekprofiel aan. Geef onderaan de pagina van je zoekprofiel aan dat je een tipbericht wilt ontvangen per e-mail.

In je zoekprofiel geef je je woonwensen aan. In welke plaats wil je wonen? Vind je een tuin belangrijk? Zo vind je sneller een woning die past bij je woonwensen. Houd hierbij rekening met de inkomensrichtlijnen voor passend toewijzen.


3. Zoeken en reageren op een woning

Op De Woningzoeker vind je een overzicht van beschikbare woningen.
Als je inlogt op De Woningzoeker zie je hier alleen de woningen waarop je mag reageren.

Wil je meer informatie over een woning? Klik dan in het overzicht op de woning waarover je meer wil weten. Zo vind je informatie over oppervlakte, energielabel, voorzieningen, ligging, foto’s, en meer.

Heb je interesse in een woning? Klik dan op de knop ‘Reageren’ onderaan de pagina van de woning. Onder ‘Mijn reacties’ zie je na de sluitingsdatum op welke plaats je bent geëindigd voor de woning van jouw keuze.


4. Woning aangeboden

Er zijn 3 manieren die bepalen wie de woning krijgt aangeboden:

  • Inschrijftijd: de woning wordt door Wetland Wonen aangeboden aan de drie personen (dit aantal kan afwijken) met de langste inschrijftijd. Woningen van de andere corporaties worden aangeboden aan de persoon met de langste inschrijftijd. Zijn er voorrangsregels? Dan zijn die mede bepalend voor de volgorde. We noemen dit ‘Wensmodule’ en ‘Vrije sectormodule’.
  • Loting: alle passende reacties worden geloot. Het maakt dus niet uit hoe lang u ingeschreven staat. De woning wordt aangeboden aan de persoon die uit de loting komt. We noemen dit ‘Spoedmodule’. Om in aanmerking te komen voor een woning uit de spoedmodule moet u minimaal een jaar in het postcodegebied van De Woningzoeker wonen. Reageert u op een woning uit deze module en heeft u de woning aangeboden gekregen, maar wilt u de woning weigeren? Dan wordt uw inschrijving geblokkeerd en kunt u 1 jaar lang niet reageren op woningen van De Woningzoeker.
  • Eerste reactie: de woning wordt aangeboden aan de persoon die het eerste reageert en voldoet aan de inkomenseisen en gezinssamenstelling voor de woning. We noemen dit ‘Direct huurmodule’.
Aanbieding van de woning

Wanneer je een woning krijgt aangeboden ontvang je van ons een bericht. Bij de aanbieding van een woning moet je binnen een paar dagen een aantal documenten en gegevens aanleveren. Zoals je inkomensverklaring en een uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) met woonhistorie en aanvullende gegevens. Het is belangrijk dat de documenten en gegevens compleet en actueel zijn. Missen er documenten of zijn formulieren niet compleet ingevuld? Dan gaat de woning voor jou niet door. We adviseren je deze gegevens op tijd op te vragen bij de Belastingdienst en je gemeente.

Geef altijd aan of je de woning wel of niet accepteert. Heb je geen belangstelling? Dan bieden wij de woning aan de volgende kandidaat aan. Door altijd te reageren op de aanbieding voorkom je dat wij je inschrijving blokkeren en je tijdelijk niet kunt reageren op een woning.


5. Huurovereenkomst tekenen en sleutels ontvangen

Wil je de woning huren en voldoe je aan alle voorwaarden? Gefeliciteerd! We nodigen je uit om de huurovereenkomst te ondertekenen. We bekijken samen of alles in de woning in orde is. Na betaling van de eerste huur krijg je van ons alle sleutels die bij de woning horen.

Nadat je een handtekening hebt gezet op de huurovereenkomst schrijven we je uit als woningzoekende. Je inschrijfduur vervalt omdat je een woning hebt gevonden. Wil je in de toekomst nog een keer verhuizen? Schrijf je dan weer in als woningzoekende. Je begint dan opnieuw met de opbouw van inschrijfduur.

Overname spullen van vorige bewoner

De vorige bewoner kan spullen ter overname aanbieden. Je kunt daar samen afspraken over maken. Die afspraken leg je vast in ons overnameformulier. De vorige bewoner heeft dat van ons gekregen. De afspraken gelden alleen als het formulier is ondertekend door de vorige bewoner én door jou.


Heb je nog vragen?

Bekijk de vraag & antwoord op De Woningzoeker of neem contact met ons op.

Vraag... en antwoord!